10 oktober, samen op straat voor het klimaat 10 oktober, samen op straat voor het klimaat

Die dag gaan we #BackToTheClimate en zetten we alles weer in beweging met een grote klimaatmars in Brussel!

Tik. Tak. De klok tikt. De klimaatcrisis is niet langer een ver van ons bed show. Het raakt ons allemaal. Hier in België, waar extreme weersomstandigheden toenemen. En dat geldt nog meer voor de landen in het Zuiden, die te kampen hebben met dramatische droogteperioden of verwoestende branden. Tik. Tak. Er is geen tijd meer voor uitstel. Laten we 10 oktober in actie schieten. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Kruis daarom zondag 10 oktober, om 13u aan Brussel Noord, aan in je agenda. Doe je met ons mee?

De mars vertrekt aan het station van Brussel Noord en gaat vervolgens via de kleine ring, de Wetstraat, Schuman tot in het Jubelpark. De exacte route kan je bekijken op deze kaart.

Er zijn enkele speeches voorzien om 16u00 met vertegenwoordigers van de Klimaatcoalitie, slachtoffers van de overstromingen in België en vrouwen van Sarayaku. Er zal ook muziek zijn, infostands, te drinken en te eten en we voorzien toiletten ter plaatse.

Ontdek de antwoorden op al je praktische en andere vragen over je verplaatsing naar en van Brussel, wat mee te nemen, etc in de veelgestelde vragen over de klimaatmars.

Denk eraan de gezondheidsmaatregelen te respecteren als je naar de mars gaat: de mondmaskerplicht blijft van kracht op betogingen in Brussel en in het openbaar vervoer. Een Covid Safe Ticket is niet vereist.

Het MIVB-net (metro, bus, tram) zal gratis zijn tussen 12u en 19u in heel Brussel op 10 oktober! De NMBS zal het treinaanbod versterken en biedt het Weekendticket aan, dat reizen mogelijk maakt met een korting van 50% op het standaardtarief.

[LOGO] Back to the Climate 10-10-2021

Het is niet te laat maar we moeten nu in actie schieten

 

De voorbije maanden deed de coronacrisis ons beseffen dat een diepgaande transformatie mogelijk is. Deze verandering is nodig.

Klimaatwetenschappers hebben een duidelijke boodschap: het is nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C maar dan moeten we nu handelen. Daarom schieten we in weer in actie en laten we van ons horen. De straffe klimaatacties van de voorbije jaren plaatsten de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in ambitieuze daden.

Aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow willen wij een krachtig signaal geven. Dit is het kantelpunt: laten we alles bij het oude of kiezen we voor een wereld die solidair, duurzaam en eerlijk is?

Kruis daarom zondag 10 oktober aan in je agenda. Wij gaan #BackToTheClimate met een grote klimaatmars in Brussel. Na anderhalf jaar in ons kot schieten wij daarom weer in actie. Dit is het moment!

Ambitie

De opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C vraagt om veel ambitie. onze politici moeten de huidige doelstellingen opkrikken zodat ze in lijn liggen met wat klimaatwetenschappers vragen. Het geld en de middelen die daarvoor nodig zijn, kunnen en moeten ze op een juiste en eerlijke manier inzetten.

Solidariteit

We voelen de gevolgen van de klimaatverandering nu al, maar het zijn de meest kwetsbare mensen en landen die het eerst en hardst getroffen worden. Zij zijn nochtans het minst verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2. Dat is onrechtvaardig. Daarom is het belangrijk dat politici oog hebben voor deze ongelijkheden en ze wegwerken met een solidair en eerlijk klimaatbeleid.

Op alle fronten

Dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, werd zonneklaar tijdens deze coronapandemie. Wat hier gebeurt, heeft een weerslag ergens anders. En omgekeerd. Daarom richten we ons niet alleen op het klimaat en de natuur, het hele systeem moet anders. Van landbouwbeleid tot internationale handel, het heeft allemaal met elkaar te maken. Onze ministers en regeringen moeten daarom over alle domeinen heen samenwerken en coherente beslissingen nemen die altijd de leefbaarheid van de planeet vooropstellen.

Meer weten? Ontdek al onze politieke aanbevelingen voor een Belgische Green New Deal.

Delen

Wat jij kan doen?

Kom
en nodig je vrienden, collega’s, familie uit!

Verspreid
posters, flyers en stickers en plak ze op je raam

  1. Bestel een postpakket (5 posters + 50 flyers + 10 stickers)
  2. de bestanden

Partners

[LOGO] Wallonie Environnement AWACMet de steun van het Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat awac.be
[LOGO] Leefmilieu BrusselMet de steun van Leefmilieu Brussel
[LOGO] European UnionMede gefinancierd door de Europese Unie

Contact

Contacteer ons via info@klimaatcoalitie.be voor al je vragen.