De natuur, biodiversiteit, mensenrechten

Onze kostbare planeet staat onder druk door de klimaatcrisis. De energieprijzen swingen de pan uit en overal ter wereld staat de voedselvoorziening zwaar onder druk. Is dit de enige weg?

 

Zeker niet! Samen kiezen we voor een ander pad. Samen voor een duurzame, rechtvaardige toekomst. Voor ons en voor onze kinderen.

Stap met je familie, vrienden of collega’s mee in de mars. Geniet van de sfeer en het warme gevoel om samen het verschil te maken.

We komen daarom opnieuw op straat, vastberaden en vol energie. We zijn bereid om elk jaar terug te komen en de krachten te bundelen voor een toekomst waarin de planeet, mensen en hun rechten centraal staan.

Elke tiende van een graad telt

We stappen voor onze toekomst. Een toekomst waarin biodiversiteit groeit, waarin menswaardigheid centraal staat en internationale solidariteit ons handelen drijft.

We stappen om onze fundamentele rechten te laten gelden. Het recht op leven en op een gezond milieu. Recht op gezond voedsel waarvan de productie de planeet en de mensenrechten niet onderuit haalt. Wij hebben allen recht op betaalbare en duurzame energie. 

We stappen omdat niemand mag achterblijven. Klimaatrechtvaardigheid is voor iedereen, ongeacht economische situatie, gender, achtergrond, beperking of etniciteit.

De klimaatcrisis is hier en nu, in grote delen van de wereld zien we de rampzalige gevolgen. Ook in België zien we de effecten: hittegolven, langdurige droogtes en dramatische overstromingen zoals die van afgelopen zomer. 

Het is te vroeg om te zeggen dat het te laat is. Het is nog steeds mogelijk de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Elke tiende van een graad telt. Dit vereist concrete en krachtige politieke actie. Nu.

Kruis daarom zondag 23 oktober aan in je agenda. 

Ambitie

De opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C vraagt om veel ambitie. onze politici moeten de huidige doelstellingen opkrikken zodat ze in lijn liggen met wat klimaatwetenschappers vragen. Het geld en de middelen die daarvoor nodig zijn, kunnen en moeten ze op een juiste en eerlijke manier inzetten.

Solidariteit

We voelen de gevolgen van de klimaatverandering nu al, maar het zijn de meest kwetsbare mensen en landen die het eerst en hardst getroffen worden. Zij zijn nochtans het minst verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2. Dat is onrechtvaardig. Daarom is het belangrijk dat politici oog hebben voor deze ongelijkheden en ze wegwerken met een solidair en eerlijk klimaatbeleid.

Op alle fronten

Dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, werd zonneklaar tijdens deze coronapandemie. Wat hier gebeurt, heeft een weerslag ergens anders. En omgekeerd. Daarom richten we ons niet alleen op het klimaat en de natuur, het hele systeem moet anders. Van landbouwbeleid tot internationale handel, het heeft allemaal met elkaar te maken. Onze ministers en regeringen moeten daarom over alle domeinen heen samenwerken en coherente beslissingen nemen die altijd de leefbaarheid van de planeet vooropstellen.

Meer weten? Ontdek al onze politieke aanbevelingen voor een Belgische Green New Deal.

Wat kan jij doen?

Kom af
en stap mee samen met je vrienden, collega’s of familie.
Like en deel het Facebook-event en volg ons op Instagram

Verspreid
posters, flyers en stickers en plak ze op je raam

    1. Bestel ze hier
    2. Download de bestanden

[LOGO] Wallonie Environnement AWACMet de steun van het Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat awac.be
[LOGO] Leefmilieu BrusselMet de steun van Leefmilieu Brussel
[LOGO] European UnionMede gefinancierd door de Europese Unie

Contact

Contacteer ons via info@klimaatcoalitie.be voor al je vragen.